H-pláza a friss húsok és húskészítmények nagykereskedése.
 

A gyros eredete

Gyros vagy Döner, Döner vagy Gyros?


A gyro (görög) szó jelentése forgó forgás, mely állítólag tükörfordítása a török döner szónak. Eredetileg Törökországban döner kebab néven elterjedt étel jelentése forgó sült.  . A gyros eredetileg tehát Törökországból származik, a döner görögösített verziója, melyet a görögök XX. században kezdték el készíteni.

A legelső, forgónyársat ábrázoló, és máig fennmaradt kép Isztambulban készült. Egy fa asztal látható rajta, melynek hátsó részén bárányhús sorakozik, és az asztal másik végén a faszénen sütött “Döner Kebab” található. A történet szerint İskender Effendi az 1850-es években az apja konyháján dolgozott Bursaban, nyáron pedig besegített az egyik rokonának, aki Isztambul utcáin árulta a sült húsokat. İskender Effendi már ekkor különféle sütési technikákon kezdett kikísérletezni, majd amikor már végleg Bursában dolgozott, kidolgozta a függőleges sütési eljárást.

Ez az, amit ma is láthatunk az utcai döner árusoknál. A függőleges sütéssel együtt fontos előrelépés volt még az is, hogy a bárányhús csontozott volt, és előre fel volt szeletelve. Így nemcsak hogy jobban és egyszerűbben sült, hanem még az elfogyasztása is könnyebb lett.
 
A gyros Magyarországon is közkedvelt étel. A függőleges, nyársra húzott fűszerezett húst, pörkösre sütik, majd csíkokra vágják, forgácsolják.
Az eredeti görög gyros készülhet sertéshúsból, borjúból, de csirkéből is. Egy biztos, bármilyen húsból is készüljön elengedhetetlen hozzá a tzatziki saláta, a sültkrumpli és a pita. 

gyros hús


Saját márkás termékek

Saját márkás termékek

Ha különlegességre vágyik kóstolja meg a H-Pláza saját márkás termékeit!
Akció

Akció

Aktuális akciónkról, kérem érdeklődjön munkatársainknál. Kapcsolat
Rendelési tudnivalók

Rendelési tudnivalók

A H-Pláza cégek részére Budapesten nincs szállítási költség, és a rendelési minimum nettó 15 000 Ft.
Gyros

Gyros

Fontos Önnek, hogy kiváló minőségű gyrost áruljon?
Engedély szám:HU-1084EK Felír szám:AA0101350